Murul si zmeurul sunt plante care sunt plantate frecvent in gradinile de acasa. Sunt considerate a fi din clasa maracinilor, au o crestere puternica si viguroasa, sunt rareori afectati de inghetul de primavara, si ofera in mod constant aceeasi cantitate de fructe. Fructul este foarte util, se poate folosi pentru prepararea gemurilor, dulceturilor, jeleurilor, etc.
Datorita cresterii sale viguroase, murul sau zmeurul trebuie
plantat intr-o zona in care poate fi combatut. Deasemenea, este foarte propice
pentru folosirea lui drept gard de-a lungul liniilor de proprietate.
O reducere a diponibilitatii murelor si zmeurei in anumite
zone, fac aceste fructe chiar mai populare decat necesar in unele zone. Prin
alegerea diferitelor tipuri de maracine, se pot recolta fructe proaspete timp
de cateva luni bune pe an.
Tipuri de mure:
-
Tipul de mur care are ghimpi, nu necesita spalier, si de obicei, fructele
acestuia se maturizeaza mai devreme cu 2-3 saptamani decat sin tipul celor fara
ghimpi. De obicei, tipul fara ghimpi, are fructele ajunse la maturitate mult
mai dulci decat celalalt soi.
-
Tipul de mur fara ghimpi sunt mult mai usor de intretinut si de taiat. El
produce nuiele taratoare de pana la 8-10 metri lungime, si care nu sunt
suficient de puternice penrtu a sprijini ei insisi fructele, si necesita
spalier de sprijin. Uneori, fructele murului fara ghimpi pot avea arsuri
solare, deoarece acesta se maturizeaza in perioada fierbinte din vara.
Tipuri
de zmeura:
-
Zmeurul de vara, cu fructe rosii – produce cea mai mare recolta de fructe
in timpul verii, de aici tragandu-si si numele
-
Zmeurul cu fructe negre – nu este foarte productiv ca celelalte tipuri,
din cauza faptului ca este foarte susceptibil la boli. Nuielile pe care le
formeaza, nu sunt foarte drepte, si necesita sa fie prinse
-
Zmeurul cu fructe purpurii – se maturizeaza vara tarziu. Ramurile sunt
viguroase, dar de obicei necesita prindere.
-
Zmeurul de toamna, cu fructe rosii – produc fructe atat toamna dar si la
inceputul verii. Cea mai mare productie de fructe se afla in parte superioara a
ramurilor, iar in partea inferioara, cultura este mai mica. Acesta este
singurul tip de rug de mure, care produce fructe in anul in care cresc nuielele
(ramurile).
Selectarea
si pregatirea locului de plantare:
Pe
cat este posibil, zmeura si murele se planteaza la minum 100 metri de
salbaticie sau de alte plantatii existente, pentru a reduce posibilitatea
aparitiei unor boli sau probleme.
Se vor evita zonele in care au fost cultivate recent rosii, cartofi sau vinete, pentru a se evita ofilirea rugilor.
Se vor evita zonele in care au fost cultivate recent rosii, cartofi sau vinete, pentru a se evita ofilirea rugilor.
Primul
pas pentru pregatirea locului de plantare este acela de a lua un esantion de
pamant, si a se verifica daca acesta corespunde cu indicatiile trecute pe
specificatiile rugului de zmeur sau mur. Dupa aceasta, se va asterne un rand de
ingrasamant, care are proprietatea de a ucide toate buruienile sau iarba din
acea zona. Acest lucru va fi facut inainte de a parcurge la plantarea
propriu-zisa a rugului.
Plantarea
corecta:
Zmeurul
si murul pot fi plantati in orice moment in care sunt latenti, de obicei intre
1 noiembrie – 15 martie. In cazul in care se apeleaza la plantarea de toamna,
un mulci asezat la baza plantei, poate reduce ranirea in timpul iernii. Se mai
pot planta butasi de radacina, care se ingroapa la o adancime de 3-4 cm. Dupa
ce se planteaza, se batatoreste solul bine la radacina, si se uda cu apa din
abundenta.
Distantele
utilizate pentru plantarea murelor si zmeurii:
In rand:
- Mure fara ghimpi – 2,4 metri- Mure cu ghimpi – 1,0 metri
- Zmeura – 0,8 – 2,0 metri
Intre randuri:
- Mure fara ghimpi – 3,0 metri- Mure cu ghimpi – 3,0 metri
- Zmeura – 2,5 – 3,0 metri
Sursa: www.gradina.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu