joi, 17 ianuarie 2013

Ce faceti cu ustensilele de gradinarit pe timp de iarna



Daca gradinaritul este o ocupatie pe care ati abordat-o de curand, investind intr-o serie de unelte si sisteme de lucru, probabil veti dori ca si anul urmator sa va bucurati de aceasta activitate fara a face noi investitii in unelte. Dupa ultimele lucrari din gradina, de luna aceasta, puteti sa le depozitati. Pentru a le pastra in stare buna, peste iarna va trebui sa le asigurati o protectie suplimentara si sa le duceti intr-un loc uscat, ferit de geruri sau de umiditate.



O depozitare ordonata, intr-o zona ferita de umiditate, va pastra uneltele in buna stare pana la primavara


Lopetile, cazmalele, greblele, furtunul sau diverse accesorii metalice ori elemente ale sistemului de irigatie au nevoie de o depozitarea adecvata pe timpul iernii. La fel si uneltele electrice. Toate acestea pot fi lasate intr-un adpost improvizat afara, in gradina, unde umiditatea si temperaturile scazute nu le afecteaza. Metalul poate rugini, partile lemnoase au nevoie de o protectie impotriva umiditatii, in timp ce masele plastice pot crapa din pricina gerului.

Sculele electrice (de genul coasei pentru iarba), trebuie duse intr-un garaj sau chiar in casa, intr-o debara. Goliti rezervorul de benezina sau motorina inainte, iar daca aveti scule pe baza de acumulatori, scoteti-i din masina respectiva si depozitati-i intr-un loc uscat. Nu uitati sa ii mai incarcati din cand in cand peste iarna.

Materialele plastice sau cauciucul, precum furtunul de gradina, uneltele sau accesoriile decorative, trebuie depozitate intr-un spatiu ferit de temperaturi scazute sau variatii maxime de temperatura. Mai ales furtunul, care poate deveni inutil daca se crapa.

Uneltele metalice. Curatate de pamant, pot fi verificate apoi de pete de rugina. Daca exista forme incipiente de ruginire, indeparati rugina cu lana de otel. Stergeti uneltele, iar apoi, dupa ce sunt perfect uscate, aplicati un strat de ulei lubrifiant pe zonele metalice si depozitati uneltele intr-un dulap. Aplicati lubrifiant si pe arcurile metalice ale foarfecelor de gradina. Puteti ascuti lamele taioase tot acum (dar si la primavara). Daca le depozitati intr-un garaj, nu le tineti pe jos sau rezemate de perete, unde ar putea sa fie afectate de umiditate, ci tot intr-un dulap sau o lada.

Manerele de lemn se pot sterge cu o carpa uscata, freca cu o bucata de galspapir daca constatati ca exista probleme in structura lemnului, apoi proteja cu un strat de ceara.

Sistemele de irigatii care nu pot fi dezasamblate si mutate. Apa din instalatie trebuie golita la inceperea iernii, pentru ca inghetarea si dezghetarea apei in interior va pune presiune asupra tevilor, ceea ce va duce la craparea lor. Daca instalatia are sistem automat de golire, este simplu: se inchide robinetul principal de alimentatie, apoi se deschid electrovanele manual, pentru ca apa din ele sa se scurga afara. Pentru celelalte sisteme, este posibil sa fie nevoie de golirea apei prin suflare de aer. Se foloseste in acest scop un compresor care sa masoare nivelul presiunii aerului: aceste se conecteaza la coloana principala si se baga aer pana se atinge nivelul de 4 bari. Se deschide prima zona de aspersoare, se lasa apa sa curga afara, iar cand iese doar aer se inchide compresorul, se inchid si aspersoarele. Se baga din nou aer pana la 4 bari, apoi se deschide a doua zona de aspersoare si se continua procedura cu fiecare zona in parte.
   
Sursa: www.spatiulconstruit.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu