sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Cum se cultiva panselele



   Panselele sunt cele mai iubite si cele mai raspindite flori de gradina. In lume exista peste 500 de specii de panselute (viola, heartsease, pansy), si dragalasele lor  floricele colorate si stralucitoare pot fi intilnite in toata lumea, de la zonele inalte de munte si pina la tropice. 

   In limba romana numele de pansea a fost adoptat din limba franceza, unde a fost inspirat de capsorul aplecat, meditativ, al acestei flori care pare ca sta ginditoare in ronduletul ei frumos din gradina.

   Cultivarea panselei nu este pretentioasa. Viata panselei este diferita, in functie de specie. Unele sunt plante perene de scurta durata, tolereaza inghetul si trec cu bine peste iarna.  Se planteaza chiar si sub copaci sau arbusti, dar cel mai bine arata in forma de covor multicolor in centrul unei pajisti verzi. Solul trebuie sa fie bine drenat , dar nu prea bogat si, mai ales, cu un continut scazut de calcar. Udati moderat. Florile se inmultesc fie prin seminte, fie prin divizare. 

   Panselele se pot planta impreuna cu florile bulboase, facind un efect atractiv in orice zona din gradina casei.
Semanatul panselelor care vreti sa infloreasca toamna se face la sfirsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, cind vara s-a instalat bine. Pentru inflorirea de primavara, panselele se seamana in iulie-august in paturi reci umbrite. Rasadurile de pansele se raresc (repica) la 10 x 10 cm distanta.

   Plantarea panselelor se face in lunile septembrie si octombrie sau in martie-aprilie.
Cultivarea panselelor se face respectind distanta de plantare de 20 x 20 c.m. intre rasaduri.

Sursa: http://www.supermirese.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu